Oppgrader til Windows 10

Jeg kan godt forstå at noen var skeptiske til overgangen fra Windows 7 til Windows 8, det var en ekstrem endring. Og kanskje høres overgang til Windows 10 enda mer avskrekkende, men jeg kan berolige dere med at Windows 10 likner mer på  Windows 7 enn på Windows 8, og fungerer mye bedre.

Hva skjedde med Windows 9?

Overgangen fra versjon 7 til 8 var radikal og klønete selv for de mest tekniske oppgående av oss. I tillegg var det plutselig ett nytt forvirrende system med to skrivebord. Operativsystemet egnet seg best for de som hadde touchskjermer og det ble laget uoffisielle tilleggspakker for å gjøre det mer brukervennlig. Mange av de som hadde Windows 8 valgte gladelig å gå over til Windows 10 da det ble tilbudt gratis oppgraderinger. 

windows gens

 

Windows 8 ble på mange måter en flopp i Microsofts historie. Det spekuleres i at Windows 9 skulle bygge på Windows 8 og bli en forbedret versjon, men at de selv hoppet over denne versjonen og gikk rett på Windows 10. Det finnes også flere spekulasjoner til hvorfor de valgte å droppe Windows 9, men Microsoft tok på et punkt en helomvending og resultatet ble Windows 10. I stedet for å bygge på en relativt lite brukervennlig versjon, valgte de heller å ta ut de delene som fungerte bra, som for eksempel touch vennlige startmeny. 

Windows 10 ble sluppet allerede i 2015 og har siden den gang gjennomgått jevnlige oppdateringer og oppgraderinger, noen små og noen store. Hvis du sitter litt på gjerdet og lurer på om det er noe poeng å gå over til Windows 10 nå, så kan jeg informere om at det er det!

Microsoft har opplyst om at kundestøtten for Windows 7 avvikles 14. januar 2020. Dermed flyttes det over i rekken med utdaterte operativsystemer, på lik linje med Vista, XP, 2000, 98 osv.

 windows 7 blue screen, bilde hentet fra: https://atechjourney.com/how-to-fix-blue-screen-error-in-windows-7-and-8.html/
Bilde hentet fra: https://atechjourney.com/how-to-fix-blue-screen-error-in-windows-7-and-8.html/

 

Det er ikke slik at 14. januar så sletter de Windows 7 fra eksistensen, men produktet støttes ikke lenger. Det kan være alt fra at den nye SharePoint løsningen ikke fungerer som den skal, at OneDrive ikke klarer å vise at den synkroniserer mellom sky og lokalt, eller at PC-en ikke klarer å kjøre enkelte programmer korrekt.

 

Hvilken betydning har alt dette for meg? 

Som privatperson og sluttbruker kan du ikke lenger kontakte Microsoft og forvente å få hjelp med Windows 7.

Som bedrift kan du selvsagt kontakte din IT-leverandør, men hvis problemet er av såpass komplisert, alvorlig eller kritisk grad at det må eskaleres til Microsoft sin support, kan det bli avvist.

Det kan jo selvsagt hende at du er kjempefornøyd med Windows 7 og ikke har opplevd mange problemer med dette produktet. Det er ikke bare kundestøtten som avvikles. 14. januar avsluttes også programvareoppdateringer, sikkerhetsoppdatering og rettelser.

 

New call-to-action

 

Hva hvis jeg ikke har problemer med Windows 7?

Det kan være fordi Windows 7 både er oppdatert og oppgradert og fungerer optimalt nå, men det kan fort snu. 

 

Oppdateringer og feilrettinger

Dette kan være en av de største årsakene til at du kanskje ikke har hatt så mange problemer med Windows 7. Både fordi en feilretting kan ha blitt oppdatert før du har merket noe til det, eller fordi når du opplever en feil så kan den ha blitt rettet kort tid etterpå. Dette vil opphøre og nye problemer vil ikke bli rettet.

se etter oppdateringer

 

Programvareoppgraderinger

Dette innebærer ofte feilretting, men det handler vel så mye om å henge med i tiden. I dagens IT-hverdag sitter vi daglig og benytter programvare og maskinvare fra forskjellige produsenter og leverandører. Selv om et selskap som oss, har levert alt til deres bedrift har vi samarbeidspartnere og leverandører fra forskjellige steder som hjelper oss å gi dere en komplett IT leveranse.

Det betyr at alle programmene du sitter i, Office 365, Chrome, Spotify, Teamviewer, Visma osv. skal kunne samarbeide med ditt operativsystem. Disse programmene blir stadig oppdatert fra leverandør for å kunne samarbeide optimalt, samt sørge for å gi brukere en oppdatert brukeropplevelse. Men om ikke operativsystemet henger med, kan det by på problemer med å kjøre andre programmer eller laste inn de nyeste nettsidene. Dette gjelder også diverse maskinvare, som f.eks. mus, tastatur, skjermer og docking. Disse krever også oppdaterte drivere og jobber best med oppdatert operativsystem.

 

Går manglende oppdateringer utover sikkerheten?

Sikkerheten er i aller høyeste grad utsatt ved at det ikke kommer oppdateringer. Nye oppdateringer som lages til Windows 10 og dekker risikoer og sikkerhetshull, vil ikke slippes eller tilpasses til Windows 7.
I tillegg er det slik at når et produkt er tilgjengelig over lengre tid, uten å bli oppdatert, vil det bli lettere for hackere å finne metoder for å utnytte svakheter, stjele og ødelegge. Dette gjør at Windows 7 blir spesielt utsatt, da sikkerhetshull blir oppdaget uten at det kommer nye sikkerhetsoppdateringer. Det å benytte Windows 7 vil fra 2020 utsette bedrifter og privatpersoner for høy risiko for angrep og feil.

Sikkerkode

 

Hvis du ønsker å lese mer om nettsikkerhet, kan du gjøre det her.
I avsnitt "2. Windows 10 med innebygd beskyttelse mot løsepengevirus" her, kan du lese om gode sikkerhetsfunksjoner i Windows 10. Du kan også lese om hvordan man oppdaterer Windows 10, her.  

 

Hva med brukervennlighet, er det vanskeligere å forstå Windows 10?

Windows 10 har flere likheter med Windows 7, enn Windows 8, både når det kommer til design og brukervennlighet, noe som gjør at overgangen er relativt enkel. I tillegg synes jeg at Windows 10 er flinkere til å lære opp brukere, den er mer moderne, enkel og brukervennligheten er på et universalt forståelig nivå.

ezgif.com-video-to-gif

 

Jeg skal ikke gå så veldig på detaljnivå når det gjelder brukervennlighet, men dere som følger med på bloggen til AGS, får med dere forbedringer og nye funksjoner i Windows 10. På bloggen skriver vi også mest om Windows 10 og ikke Windows 7, og det er vi ikke alene om. Det er både fordi Windows 10 er det nyeste, men det er også fordi det designmessig og brukervennlig oppdateres regelmessig. Det er mange nyttige funksjoner i Windows 10 og det kommer jevnlig nye og forbedret versjoner.

Windows 7 vil fra 14. januar være som det er, ikke motta nye brukervennlige funksjoner eller forbedringer. Det er derimot en mulighet for at en funksjon du ønsker deg kommer i neste versjon av Windows 10.

Windows 10 har i det hele tatt satset mye på brukervennlighet, som jeg blant annet skriver om i «10 tips til Windows 10». I tillegg til at innstillingene er forenklet, er Windows 10 mye lettere å skreddersy til egen bruk. Windows 10 gir brukerne større frihet til å gjøre endringer enn tidligere og gjør at du kan utnytte brukervennligheten på en måte tidligere versjoner bare kunne drømme om.

 TilpasseStartmenyen 1

 

Oppsummering 

Du vil kunne fortsatt å bruke Windows 7 selv om det er en 10 år gammel versjon av Windows, men det er lurt å tenke på at et problem kan oppstå som ikke er støttet og ikke blir oppdatert. Tenk over at  din og bedriftens sikkerhet blir utsatt av å bruke utdaterte programmer og operativsystem. Tenk også på at dette går utover brukervennlighet ved å kunne skape kompatiblitetsproblemer med andre programmer og maskinvare.

Hvis du ønsker å oppgradere fra Windows 7 til Windows 10, kan det være lurt å begynne å tenke på dette allerede nå. Tenk på hvilke linser du trenger og hva PC-en skal brukes til. Micosoft 365 er det nyeste produktet til Microsoft og gir deg tilgang til både Windows 10 pro, Office 365, skylagring og er det sikreste Windows integrerte systemet så langt.

Tiden går fort mot 2020 og endringer kan ta tid, skal man oppdatere en hel maskinpark fra Windows 7 til Windows 10 er det en del som må forberedes og gjøres i forkant. Skal deres bedrift oppdatere til Windows 10, kan det være lurt å ta kontakt med IT-leverandøren deres så tidlig som mulig for å komme først i køen, det kan være mye pågang nærmere jul. I tillegg slippes det flere og flere gode oppdateringer til Windows 10 og færre og færre til Windows 7.

 

Support levert av AGS

Få rask hjelp til store og små utfordringer som tar arbeidstiden fra deg. Med en supportavtale kan du bruke mer tid på det du er god på, og mindre penger på uforutsette IT-problemer. Med rask svartid og ubegrenset support fra Microsoft 365 sertifiserte teknikere får du et forutsigbart IT-budsjett.

New call-to-action

Jeg er interessert, ta kontakt med meg