I dette blogginnlegget skal du få vite mer om hvordan du kan fange opp og stoppe data-lekkasjer og passord fra bedriften som er på avveie på Dark web.

Hva er Dark Web?

Dark Web, også kjent som det mørke nettet og refererer til en del av internett som ikke er indeksert av vanlige søkemotorer og derfor ikke er enkelt tilgjengelig gjennom vanlige nettlesere. Denne delen av nettet er ikke synlig for vanlige brukere og krever spesifikke programvarer og konfigurasjoner for å kunne få tilgang til den.

Dark Web er en del av det dypere laget av det såkalte “deep web”, som omfatter alle nettstedene som ikke er indeksert av søkemotorer og derfor ikke er synlige i søkeresultatene.

Dark Web er ofte assosiert med anonymitet og anonyme handlinger, og det er derfor blitt en arena for ulovlige aktiviteter.

 

Her har du noen eksempler 

 • Salg av stjålne data
 • Hacking verktøy
 • Narkotika
 • Våpen
 • Illegale varer og tjenester.

Imidlertid er det viktig å merke seg at ikke all aktivitet på Dark Web er ulovlig.

 

Lysaker 23.08.2023-4-1

 

Tilgang til Dark web

For å få tilgang til Dark Web, bruker brukere ofte spesielle nettlesere som Tor (The Onion Router). Tor-ruteren ruter trafikken gjennom en serie noder for å skjule brukerens IP-adresse og opprettholde anonymitet. Det gjør det vanskeligere å spore brukeraktiviteter tilbake til en bestemt person eller enhet.

På grunn av det anonyme og skjulte miljøet på Dark web, kan det være risikabelt å utforske det uten riktig kunnskap og forsiktighet. Det er muligheter for å støte på skadelig programvare, svindel og ulovlige aktiviteter.

New call-to-action

Hvordan havner dine data på Dark Web

Dine data ende opp på Dark Web av ulike årsaker, her er noen av de viktigste grunnene.

 • Datainnbrudd:
  Hacking av dine systemer eller databaser kan føre til at store mengder sensitiv informasjon blir stjålet. Kundeinformasjon, ansattes data, finansielle detaljer og annen forretningsrelatert informasjon. Den stjålne informasjonen kan deretter bli solgt eller delt på det mørke nettet.

 • Tredjepartsbrudd:
  Mange organisasjoner deler data med tredjeparter, som leverandører, partnere eller underleverandører. Hvis en av disse tredjepartene opplever et datainnbrudd, kan bedriftsinformasjon som er delt med dem, bli lekket og havne på Dark Web.

 • Interne trusler:
  Uautoriserte ansatte eller tidligere ansatte kan ha tilgang til sensitiv informasjon og velge å dele eller selge denne informasjonen på Dark Web.

 • Phising: Angripere kan bruke teknikker som phishing eller manipulering for å få tilgang til bedriftsinformasjon, for eksempel passord eller brukernavn. Denne informasjonen kan deretter brukes til å kompromittere systemer og få tilgang til sensitive data.

 • Svakheter i systemer og programvare:
  Manglende oppdateringer, utdatert programvare eller sikkerhetsfeil i bedriftens IT-infrastruktur kan utnyttes av angripere for å få tilgang til data. Informasjonen kan senere havne på Dark Web.

 • Menneskelige feil:
  Menneskelige feil som utilsiktet deling av sensitiv informasjon eller feilaktig konfigurasjon av sikkerhetsinnstillinger kan også føre til datalekkasjer som ender opp på Dark web.

 

Lysaker 23.08.2023-3

 

Hva er fordelene med å overvåke Dark Web

Å overvåke Dark web for en bedrift kan ha flere fordeler når det gjelder cybersikkerhet, beskyttelse av omdømme og generell risikostyring.

Her er noen fordeler med å implementere Dark Web-overvåking for en bedrift:

 • Tidlig oppdagelse av datainnbrudd:
  Dark Web overvåking kan hjelpe deg med å oppdage tidlige tegn på datainnbrudd eller sikkerhetsbrudd. Dette gjør at du kan handle raskt for å begrense skaden og beskytte sensitive data.

 • Beskyttelse av dine kunders data:
  Hvis kundeinformasjon som brukernavn, passord eller betalingsinformasjon blir kompromittert og solgt på det mørke nettet, kan dette ha alvorlige konsekvenser for ditt omdømme og tilliten til bedriften din. Ved å overvåke Dark web du oppdage slike tilfeller tidlig og iverksette tiltak for å beskytte kundenes data.
 • Forebygging av identitetstyveri:
  Dark Web-overvåking kan enklere hjelpe deg med å oppdage dersom ansattes eller kunders identitetsinformasjon blir solgt eller misbrukt. Dette gir bedriften muligheten til å iverksette tiltak for å forhindre identitetstyveri og beskytte berørte parter.

 • Beskyttelse av forretningshemmeligheter:
  Du kan være mål for angrep som har som formål å stjele forretningshemmeligheter, opphavsrettslig beskyttet materiale eller andre sensitive opplysninger. Dark Web overvåking kan hjelpe deg med å oppdage og forebygge slike trusler.

 • Overholdelse av lover og forskrifter:
  Noen bransjer og geografiske områder har krav til at du må overvåke for datainnbrudd og sikkerhetsbrudd. Dark web overvåking kan bidra til å oppfylle disse juridiske kravene.

 • Bevissthet om sikkerhet:
  Dark Web overvåking kan styrke bedriftens bevissthet om sikkerhet ved å gi konkrete eksempler på trusler og angrep som kan påvirke organisasjonen. Dette kan føre til bedre opplæring og forbedret sikkerhetskultur blant ansatte.

NB! Det er viktig å huske på at Dark Web monitorering ikke gir en 100% garanti for at datalekkasjer blir oppdaget. Her anbefaler vi deg å se nærmere på punktet nedenfor hvordan du kan gjøre risikoen lavere for at informasjon om virksomheten havner på Dark web i utgangspunktet.

 

Lysaker 23.08.2023-5

 

Hvordan beskytter du deg mot datalekkasjer på Dark web

For å beskytte og forhindre at bedriftsinformasjon ender opp på Dark Web kan du gjøre dette

 

 • Sterke autentiseringsmetoder
  Ved å få på plass 2-faktor-autentisering på f.eks. Microsoft 365 kan du effektivt beskytte deg mot 99% av de vanligste dataangrepene mot brukerne i virksomheten din.
  Les mer om hvordan her > https://ags.no/microsoft-365-sikkerhetspakke-1/
 • Regelmessig oppdatering av programvare og patching av sårbarheter.
  Ved å automatiske sørge for at Windows, programmer, PC, Mac og mobile enheter er oppdatert kan du effektivt stoppe angrep som utnytter sikkerhetshull for å lykkes.
  De fleste IT-leverandører tilbyr deg løsninger som gjør dette automatisk slik at du ikke trenger å tenke på det. Ofte er disse en del av supportavtalen med IT-leverandøren.
  Les mer om hvordan her>

 • Opplæring
  Ansatte opplæring om datasikkerhet og hvordan man gjenkjenner phishing-forsøk. Bygg opp kunnskap om hvordan ansatte kan kjenne igjen typiske angrepsmetoder f.eks. via epost med farlige linker og vedlegg.

Les mer om løsningen vår her > https://www.knowbe4.com/

 • Kryptering
  Bruk av kryptering for å beskytte sensitiv informasjon. Du kan beskytte sensitiv e-post med ved å sende den kryptert via krypteringsfunksjonen i Microsoft 365. Du kan hindre at PC som blir stjålet eller mistes kan utnyttes ved å kryptere data og fjernslette data på enheten slik at de blir uleselig for uvedkommende.
  Les mer om hvordan her> https://ags.no/microsoft-365-sikkerhetspakke-2/

 • E-post beskyttelse
  80% av alle datangrep skjer via e-post med farlige linker og vedlegg. Ved å f.eks. aktivere den avanserte e-post beskyttelsen i Microsoft 365 kan du automatisk fjerne og stoppe phishing-forsøk og datangrep.
  Les mer om hvordan her> https://ags.no/microsoft-365-sikkerhetspakke-1/

 • Overvåke Dark Web
  Ved å kontinuerlig monitorere Dark web kan du avdekke passord og brukerid fra bedriften din som er på avveie og ligger åpent på Dark Web. Med løpende informasjon og oppdatering om datalekkasjer kan du raskt stoppe at informasjonen blir benyttet til cyberangrep og datainnbrudd mot bedriften din. Monitorering av Dark Web bør være en naturlig del av virksomhetens helhetlige sikkerhetsstrategi.

 

JGS_4841

 

Slik overvåker du Dark Web

Samarbeid med IT-partneren din for å overvåke Dark Web og håndtere potensielle trusler. Ved å ta i bruk en løsninger som automatisk og kontinuerlig overvåker Dark web kan du redusere risikoen for at din bedriftsinformasjon havner på Dark web.

AGS kan monitorer Dark Web for deg, slik at du kan fange opp og stoppe data-lekkasjer og passord fra bedriften som er på avveie.

 • Løsningen tar utgangspunkt i de fire grunnprinsippene for datasikkerhet som er utarbeidet av NSM (Nasjonal Sikkerhets Myndighet)
 • Tjenesten dekker 5 viktige områder i grunnprinsippene. Løsningen hjelper deg mot datalekkasjer og kan forhindre potensielle datangrep.
 • Løsningen avdekker passord og brukerid fra bedriften din som er på avveie og ligger åpent på Dark Web.

 

NSM grunnprinsipper DarkWev monitorering

 

Overvåkning av domenet på Dark Web

AGS overvåker alle brukerkontoer som er tilknyttet et bestemt e-post domene som f.eks. ags.no. Alle e-post adresser som tilhører domenet (fornavn.etternavn@ags.no) og som ender med domenenavnet ags.no blir skannet etter informasjon som er lekket på Dark Web.

Dersom informasjon blir funnet vil vi automatisk sende deg et varsel slik at vi kan f.eks. endre passord Alle e-poster som tilhører domenet er inkludert i løsningen.

 • Engangs-søk

Ved ett engangs-søk betaler du får å gjøre et skann av ditt domene en gang der og da. Her får du ett resultat som gjenspeiler hva som er funnet av lekkasjer på det gitte tidspunkt når søket ble gjennomført. Her bør du merke deg at du ikke kan få varsel om nye lekkasjer før du utfører et nytt søk, og da blir responstiden like lang som mellom søkene.

 • Kontinuerlig monitorering
  Det betyr at du ved å abonnere på løsningen vil tjenesten monitorere for datalekkasjer 24/7, hele året. Du vil få øyeblikkelig varsel dersom sensitiv informasjon er lekket, og kan sette i gang tiltak straks for å hindre at informasjonen utnyttes til et dataangrep. Responstiden din vil med andre ord øke dramatisk.

Les mer om Dark web monitorering fra AGS her > https://ags.no/darkweb-monitorering/

 

Derfor bør du monitorere Dark Web

Hold deg et skritt foran hackeren. Vår Dark Web-monitorering gir deg den innsikten du trenger til å bekjempe truslene før de når deg."

New call-to-action

Jeg er interessert, ta kontakt med meg