De alle fleste av oss har hørt om Bitcoin. Bitcoin er kryptovaluta som baserer seg på teknologi som heter blockchain. Bitcoin går det opp og ned med og det er ikke det vil skrive om her.
Forrige uke var vi på Visma Summit 2018 og blockchain teknologi var nevnt. Denne uken har jeg vært på frokostmøte med Digital Norway hvor blockchain teknologi har også blitt nevnt.
Hva er blokchain teknologi og hva betyr det for deg?
Verden uten banker, revisorer, signaturer. Blockchain teknologi gir oss helt nye muligheter i forhold til utveksling av verdifull informasjon, dokumenter, penger. Den fjerner mellomledd og lar brukerne sende viktige data til hverandre direkte. Noen kaller dette et gjennombrudd av det 21. århundre, den største oppfinnelsen som kan sammenlignes med oppdagelsen av Internett, andre ser skeptiske ut.
Se videoen her i denne linken eller i avspilleren nedenfor.
Blokchain enkelt forklart
Blockchain kan sammenlignes med en dagbok hvor alt du gjør blir notert. Du har stått opp, du har dusjet, du har spist osv.
For at ingen skal kunne gjøre endringer i dagboken, er all informasjon kryptert på en spesiell måte. Men hvis det finnes bare ett eksemplar av dagboken kan den bli stjålet, mistet eller brent. Og hvis man er veldig uheldig kan noen knekke krypteringskoden og endre notatene.
For at dette ikke skjer, lages det veldig mange kopier av din dagbok. Alle dine venner og bekjente har en kopi. Hver gang din dagbok blir oppdatert, oppdateres alle kopiene. Så for å gjøre en endring i din dagbok må en hacker først knekke krypteringskoden og så finne absolutt alle kopiene og endre hele historikken i alle kopiene. Teoretisk sett er det kanskje mulig men i praksis er det usannsynlig.
Bokkjeden er tryggere enn bankene.
Det finnes masse tekniske artikler om blokkjeden, datamaskinnoder og blokkjede-nettverk. Det ligger mange bra videoer på YouTube som forklarer hvordan blockchain fungerer.
Blockchain prinsipper
-
- Desentralisering og fordeling
- Sikkerhet
- Åpenhet og gjennomsiktsbarhet
- Det som allerede er lagret kan ikke endres
All data er tilgjengelig og ligger på nettverket, og dermed er de per definisjon offentlige. Hvis en person har overført 10 000 NOK til en annen person, kan alle få vite om det. Men navnene på personene er skjult.
Hvem kommer til å bruke blockchain teknologi?
- Bank og finans
- Aksjehandel
- Eiendomsmegling
- Forsikring
- Logistikk
- Skatteetaten
- Folkeregister
Blockchain vil gi oss mulighet til å utveksle data uten mellomledd som f.eks banker eller diverse betalingsløsninger.
Blockchain er en helt ny og annerledes teknologi. Informasjon om deg lagres ikke på ett sted, men på tusenvis av datamaskiner som er knyttet til et blokkjede-nettverk.
I dag er all informasjon om deg lagret ett eller annet sted. Hvis du har kjøpt en bil, har giftet deg, overført penger, blir denne informasjonen lagret på en eller annen server hos offentlige eller private organisasjoner. Så hvis noen virkelig vil, kan han hacke seg inn på en av serverne og endre informasjon om deg. Dette har vi hørt om mange ganger i det siste.
I flere land har regjeringer startet pilotprosjekter for å inkorporere blockchain-teknologi i deres daglige drift. I Storbritannia har regjeringen tatt i bruk blockchain teknologi i utbetaling av studielån og til å spore utbetaling av økonomisk sosial hjelp.
Gem Health og Philips Healthcare har startet et felles prosjekt basert på blockchain som gjør at alle medisinske institusjoner i hele verden kan få tilgang til pasientinformasjon på en enkel men sikker måte. Dette vil også gjøre at forskning basert på pasientdata vil få lettere tilgang til nødvending informasjon om sykdommer og pasienthistorikk.
Helsevesenet Estland er godt i gang med sitt digitale statsborgerskapsprogram. Nederland har tatt i bruk digital legitimasjon basert på blockchain.
Mange mener at blockchain teknologi er det største siden internett. Vi får se…men ut ifra det vi ser og hører blant de største produsenter av IT-løsninger i Norge, har alle en plan på når og hvordan de vil innføre denne teknologien i sine løsninger.
Se flere tips på vår Youtube kanal
Se flere smarte og nyttige tips på vår YouTube kanal!
Vi legger til nye videoer hver uke, så følg med og abonner på kanalen vår.
Du kan se flere tips på Youtube her
Ta kontakt med oss eller meld deg på
Nå kan du automatisk få ferske og spennende IT nyheter og tips fra vår blogg hver uke
Ring oss på 33 29 10 00, send en e-post til dinitavdeling@ags.no eller bruk kontaktskjema.