svindelforsøk

Vi som er Microsoft partner ønsker denne uken å sette fokus mot svindel på telefon. Det har i det siste vært en ny runde med svindelforsøk, der svindlere utgir seg for å være fra Microsoft's kundeservice. De starter gjerne samtalen med å fortelle at du har problemer på PC-en din i form av et virus. Ved hjelp av en gjennomgang med deg på telefon prøver de å overbevise deg om at du er infisert med en ondsinnet programvare, og krever at du må betale for tjenesten eller de hevder at de kan fikse det ved å ta kontroll over maskinen din og installere fjernstyringsprogram.

Svindlerne ringer gjerne forskjellige land og fra forskjellige numre. I disse tider har aktiviteten rundt Norge vært økende og for å få flere nordmenn til å ta telefonen når de ringer, har svindlerne begynt å forfalske nummeret de ringer fra. Ofrene for svindel for nå opp et norsk nummer på skjermen når de ringer, selv om svindlerne sitter på en helt annen kant av verden, bak helt andre nummer. Svindlerne benytter seg gjerne av offentlige telefonregistre, ringer på disse og gjetter seg til at du er eier av en Windows PC. Det er altså helt tilfeldig hvem de ringer.

Microsoft Norge får flere telefoner der kundene spør om det er svindel. Microsoft går ut med advarsler om dette problemet og forteller at de aldri ringer opp kundene på denne måten. De har heller ingen mulighet til å vite om maskinen din er utsatt for virus eller andre ondsinnede programmer.

Unngå svindel

  • Dersom du blir kontaktet av noen som utgir seg for å være fra Microsoft og snakker gebrokkent engelsk, legg på telefon, og fortell at du vet det er svindel.
  • Vær litt skeptisk når du mottar samtaler fra ukjente numre.
  • Ikke betal fremmede uten å være sikker på mottaker.
  • Ikke gi hvem som helst tilgang til PC-en din.

Dersom du har mottatt hjelp fra svindlerne og mistenker at de har fått tilgang til informasjon

  • Bytt passord på alle tjenestene du bruker.
  • Ikke bruk samme passord overalt.
  • Søk gjennom hele datamaskinen din med et antivirus program.
  • Kjør en oppdatering av PC-en med hjelp av Microsoft Update slik at maskinen din er så sikker og oppdatert som mulig.
  • Dersom du har betalt for den falske tjenesten, kontakt banken din eller kredittkortselskapet og forsøk å stoppe overføringen.

Vi hjelper deg med sikkerheten

Et godt utgangspunkt for en sikrere hverdag, er å ha et trygt og sikkert nettverksutstyr og et velkjent antivirus program installert på maskinen din. Velg den beste sikkerheten til din bedrift. Ring oss på 33 29 10 20 eller send oss en e-post til dinitavdeling@ags.no for mer informasjon om vår produkter.


Kontakt oss