office-1701161_1280

Vi leser stadig om store sikkerhetsbrudd og huller når det kommer til sikkerhet i bedrifter. Mediene er fulle av nyheter som omhandler datainnbrudd, hacking og svindel. Seneste store saken nå er oppdagelsen av store sikkerhetshuller på trådløse nettverk, der WPA og WPA2 krypteringen som skal sørge for at man kobler seg sikkert til et WiFi-nettverk, er blitt hacket. Ingen overraskelse at vi får mer å frykte og mer å være redd for når det kommer til sikkerheten. Vi er sårbare for «angrep» utenifra og vi ønsker at alt bare fungerer.

Så hva skal til for å få en god IT-kultur, der alt bare fungerer og du slipper å frykte alt som skjer på utsiden?

 

Ha gode interne rutiner på plass

De fleste feil som gjøres skyldes gjerne menneskelig svikt. Det er derfor det er så viktig å få med seg alle i bedriften for å etablere gode rutiner fra starten. Det gjelder passord, nettvett, skikk og bruk av PC, lagring osv. Med tanke på at vi i dag har mulighet for en mer fleksibel og mobil arbeidsdag er det også her viktig å sette noen grunnregler internt for bruk av private enheter i jobbsammenheng og jobbrelaterte enheter privat.

Det er også viktig å informere de ansatte om farene som truer og gjøre de oppmerksomme på hva de bør være ekstra observante på. Ta for eksempel e-post svindel. Det er fort gjort å trykke feil på linker i e-post, utføre ukorrekte innbetalinger osv. Les gjerne mer i vårt innlegg om e-post svindel her eller sjekk ut vår video om hvordan du kan legge ekstra beskyttelse på e-posten din.

Se videoen her i denne linken eller i avspilleren nedenfor.

 

 

Bruk relevant og riktig utstyr

Dagens hardware er ikke hva det en gang var. Sørg for å skifte ut utstyr ved behov og ikke la det gå for lang tid mellom hvert bytte. Prøv å følge garantiordningene så godt det lar seg gjøre. En PC kjøpt for 5 år siden har for eksempel ikke de samme sikkerhetsfunksjonene som dagens PC-er.

For å ivareta datasikkerheten, er det viktig å holde operativsystemet og programvaren oppdatert. Nyere produktversjoner har tettet flere sikkerhetshull enn eldre versjoner. De har også stort sett flere og bedre sikkerhetsfunksjoner. Husk at selv de beste produktene har feil og sårbarheter som kan utnyttes av angripere på internett.

 

Kjør Backup og Antivirus

Beskytt deg mot internett med Antivirus installert og ha en Backup som kjører jevnlig. Vi er i en tid der tyveri, hacking, overvåkning og angrep over nett er noe som skjer daglig. Kanskje tenker du at dette kommer ikke til å skje med deg, men man vet aldri hva som kan skje. Tenk om viktige dokumenter og filer plutselig skulle forsvinne? Tiden der vi oppbevarte alt av dokumenter i fysiske arkiver er stort sett forbi, nå ligger det meste på server eller lagret i skyen.

Og hva hvis noen kommer seg inn i dine systemer og låser filene dine? Du blir tilbudt mulighet for å få de tilbake ved å betale løsepenger, men har aldri noen garanti for at du faktisk får de tilbake. For at du skal slippe å bekymre deg bør et godt antivirusprogram med innebygget brannmur som beskytter deg mot kjente og ukjente trusler være på plass.

 

Vær åpen for endringer

Det er ikke mange bransjer som endrer seg like fort som IT-bransjen. Her skjer det fortløpende endringer på de fleste områder, og det handler om å klare å snu seg rundt for å henge med på lasset. Det er en grunn til at de kommer. Samtidig som bransjen blir smartere, blir også farene som truer større. Ved å ikke henge med risikerer du å øke sjansen for å bli utsatt. Som bedriftseier bør du være åpen for disse endringene og samtidig være forberedt på at endringer ikke blir etablert med en gang. Husk at ved overgang til nye systemer og store endringer, er det elementært at du får med deg dine ansatte fra starten av. Det kan ta lang tid å få etablert endringer om resten av bedriften ikke henger med på overgangen.

Se flere tips på vår Youtube kanal

Se flere smarte og nyttige tips på vår YouTube kanal!
Vi legger til nye videoer hver uke, så følg med og abonner på kanalen vår. 

Du kan se flere tips på Youtube her

Følg med på Youtube kanalen vår

Ta kontakt med oss eller meld deg på

Nå kan du automatisk få ferske og spennende IT nyheter og tips fra vår blogg hver uke 

Ring oss på 33 29 10 00, send en e-post til dinitavdeling@ags.no eller bruk kontaktskjema.


Kontakt oss