Lurer du på hvordan Telenor sitt nye 5G nett blir?

I dette innlegget skal du få møte Ole Andreas Ræstad som er Telenors Markedssjef for dekning.
Han skal fortelle om sin reise i Telenor og hvordan 5G nettet blir i Norge.Hvordan har din Reise i Telenor vært?

Da skal jeg prøve å fortelle om reisen i forhold til de teknologiskiftene som har vært.
Vi skal jo snakke om 5G i dag. Jeg vokste jo opp og gikk på videregående og studerte.

Da hadde vi noe som het 2G. <Gèn> står for generasjon, og jeg er ikke så gammel at jeg var med på 1G,
for det var på 70-tallet og NMT, men jeg kom inn på 2G når det ble lansert på midten av 90-tallet og begynte jo da i Telenor, for vanvittig lenge siden, i 1996, og fikk jo da lov til å være med på hele den utviklingen som gikk på hvordan mobiltelefoni revolusjonerte måten du tenker på.

Det er ganske morsomt å se på gamle filmer og se på at vi faktisk gikk til naboen for å ringe, og du måtte gå til venner på kveldstid, kanskje du måtte sykle en halvtime, og så var de ikke hjemme, og du måtte snu og dra tilbake.

"Det var jo gamle dager", og fra og med 2G som var <GSM> og 3G,
som jeg var med å lansere, og som gjorde at vi fikk raskere datamuligheter, og 4G som gjorde at vi fikk enda raskere datamuligheter, så har vi i dag kommet frem til det vi kaller 5G, som er der vi står i dag,
og som vi ser startskuddet på akkurat nå.

 

 

6-1

 

 

Hva er 5G og på hvilken måte er 5G en "game changer" i forhold til 4G?

Da vil jeg først begynne med å snakke om 4G.
Hvis noen hadde sagt da jeg sto på lanseringen av 4G i 2012 at litt senere skulle jeg betale for matvarene mine med hjelp av mobiltelefonen min, lade bilen med hjelp av mobilen min, se hver eneste trikk og bussrute, og billettbetaling, alt sammen sømløst, og alle de appene som jeg i dag bruker hver eneste dag.

Hvis noen hadde fortalt meg i 2012 at det skulle bli fremtiden og ikke minst da denne koronaen der jeg sitter på mitt eget kjøkken, og har da fantastiske videosamtaler og møter hele tiden med knirkefri mobilkommunikasjon. Hvis noen hadde sagt det i 2012 så hadde jeg aldri trodd på det.
Og jeg hadde ikke klart å tenke meg til den verden vi faktisk sitter i dag.

Og for å begynne litt med det samme utgangpunktet for 5G, for det å si hva 5G blir, det er nesten umulig å spå, for det 5G gjør, det er å gi oss fiber i luften. Uansett hvor jeg er der det er  5G-dekning så vil jeg ha akkurat den samme opplevelsen der jeg er, som det jeg ville hatt hjemme med pluggen i veggen.
Det eneste er at jeg har fått den fantastiske muligheten at jeg er uavhengig av tid, sted og rom.
Vi kan flytte oss, og benytte oss av alt det vi gjør hjemme eller på kontoret –
det er egentlig den største revolusjonen før vi går inn i detaljer på hva dette gir.

Bare tenk deg – vi får altså et land hvor du kan sitte på hytten, ved fjorden – hvor som helst, og ha muligheter som om du var hjemme. Det er den evolusjonen som 5G vil gi, men det vil ta litt tid, derfor kaller jeg det ikke en revolusjon i første omgang, men jeg er helt sikker på at om vi møtes om 10 år så vil vi se tilbake på en vanvittig utvikling, fordi det som da har skjedd med mobiltelefoni, TV-muligheter, bredbåndsmuligheter, IOT-muligheter. Det hadde vi ingen muligheter for å forutsi når vi satt her i 2021.

 

 

5

 

New call-to-action

 

Hva er status nå?

La meg da begynne med å si litt mer om hva 5G gir oss. 5G er jo det første mobilnettet som ikke er tenkt å være for mobiltelefonen først og fremst. Det kommer til å gi fantastiske muligheter også for mobiltelefonen, men det som er viktig med 5G, er at det er et nett som knytter alt det vi gjør sammen, 5G skal bli den måten mange velger å ha bredbåndet sitt på hjemme eller på kontoret, i kontorfellesskapet, man blir «all mobile» og kan få innebygget 5G-moduler inn i PC-en, vi har akkurat fått første PC-en i Norge som har innebygget 5G, det er kjempekult.

Og så kan du bevege deg og gjøre alt du vil. Du kan være selger og være på farten, du kan jobbe hvor du vil fra, alt sammen fra det samme stedet, og det gir full bredbåndsmulighet. Det neste det gir som er helt unikt, er TV. 5G skal være et fullverdig alternativ til fiber. 5G skal bli den løsningen mange velger å ha som sin TV-løsning i fremtiden. Og så er det selvfølgelig da også til mobiltelefon, når jeg sier TV, så mener jeg ikke «stream-tv», da mener jeg ordentlig TV med fjernkontroll, dekoder og full pakke, akkurat sånn som du har på fiberen din. Og så skal det selvfølgelig da også bli muligheter på mobiltelefonen din.

Jeg satt på T-banen i går, og kjørte fra Tåsentunnellen ut mot Ullevål, og plutselig fikk jeg kjempekvalitet på mobilen på videosamtalen som jeg da hadde med Singapore. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, men så så jeg oppe i høyre hjørne, og så stod det et 5G-symbol der med hvitt felt, og da fikk jeg 5G, og det var en helt merkbar opplevelse på mobilen min, som var veldig gøy.

Det neste som kommer til å bli kjempestort, er IOT. IOT kan du og bruke på 4G, men 5G ble i sin tid designet veldig mye for IOT, altså <tingenes internett>. Det er forventet at vi skal ha millioner på millioner av duppeditter rundt omkring: kjøleskap, Tver, komfyrer, vaskemaskiner, biler, roboter –
alt mulig av hva vi skal omgi oss med i fremtiden skal ha en 5G-modul inni seg, og kunne brukes.
Og da er vi avhengig av å ha et helt annet nettverk enn det 4G klarer å gi oss, og dette i sum er det 5G skal klare å gjøre for oss, sånn at vi opplever at vi får en enklere og bedre hverdag enn det vi hadde før.

 

 

4-2

 


Hvordan forventer du at 5G kan åpne nye muligheter for deg?

Jeg vil jo plutselig ha et veldig godt tilbud for bredbånd og TV på hytta.
Og vi snakker om arbeidssteder.
Det er mange som skal jobbe på hytta fremover, det kommer til å bli veldig, veldig bra!
Jeg kan også ha med sånne små mobilt bredbånds rutere i bilen, og jobbe hvor som helst fra –
der jeg vil være. Det er de bredbåndsmulighetene vi får der. Og så er det jo TV selvfølgelig.

Men; så er det vi begynner å snakke om mobiltelefonens nye muligheter.
Og det er veldig mange som venter på en kjemperevolusjon på det vi kaller AR/VR på mobiltelefonen, altså det å ha kunstige verdener. La oss si du er på en byggeplass. Se rom, se bygg som dukker opp. Gå på et museum som tar for seg slaget på Stiklestad, så vil du kunne se det slaget «realtime» gjennom AR/VR og mobiltelefonen din, eller som ABBA akkurat sa, at de skulle ut og kjøre full konsert i hele verden med virtuelle mennesker som etterlikner ABBA.

 

 

13

 

 

På hvilken måte kan SMB-bedriftene gjøre seg nytte av
de mulighetene som 5G utløser?

Det er det enkleste av alt å svare på. For det første. SMB-bedriftene er veldig mye på farten. Det ligger liksom i SMB-bedriftenes natur at du ikke kan sitte inne alene, du må jo tjene pengene dine, så du må jo ut og gjøre noe.

Og så er det et annet ord, som jeg liker så godt, som er litt flåskelaktig kanskje. Og det er at teknologi blir demokratisert. 5G vil sørge for at teknologi blir demokratisert. Det er mye high-tech ting som småbedrifter kunne ønske seg, men som kun de store har hatt råd til.

Du kan få stabilitet, sikkerhet, jobbe i Clouden for eksempel, office 365 i Cloud med 5G fungerer jo som en drøm. Du kan være med rundt i hverdagen din som en SMB-bedrift på en helt annen måte enn du noen gang har gjort. 5G i seg selv er jo bare en muliggjører – det er jo det som skjer oppå, det vi benytter det til, applikasjonene som SMB-bedriftene velger å selge til sine kunder, eller det man velger å gjøre for å komme seg gjennom sin jobbhverdag, det er jo det som virkelig er det gode. Og dette blir jo veldig fint når du plutselig får fiber i lufta.

 

 

7

 

 

På hvilken måte kan 5G bidra til økt lønnsomhet for SMB-bedriftene der ute.

Du kan frigjøre deg fra å være på kontoret hele tiden, og du har kommunikasjon over alt,
du kan bruke cloudtjenester, og ikke minst utvikle cloudtjenester for kundene dine.
Det er et uttall av muligheter når du får den «fiber i luften»-muligheten.

 

 

12

 

 

Dere har jo nylig vært ute og sagt noe om utrullingen av 5G.
Kunne du sagt noe om det?

Der har jeg jo helt rykende ferske nyheter til deg.
Dette er de stedene – de kommunene som vil få god 5G dekning fra Telenor i 2022. 85 kommuner vil få ny 5G-dekning fra Telenor i løpet av 2022. Det betyr at vi har kommuner i alle fylker, som da vil få ny dekning fra Telenor.

 Telenor lanserer 5G - her er alt du trenger å vite 3-1

 

 

"Dette er vi veldig stolte av".
Vi skal modernisere så mye som 2500 basestasjoner neste år med 5G. Så dette er veldig bra. 

Da vil vi – summa summarum ha 5G dekning i over 100 norske kommuner ved utgangen av 2022. 100 kommuner, nesten 1/3 av alle norske kommuner vil da oppleve veldig god 5G dekning, markedets desidert beste 5G dekning håper vi, gjennom den jobben som skal gjøres neste år.


Det dere ser foran dere nå er målinger gjort av brukere fra den største appen i verden som måler brukeropplevelser på mobilnett rundt omkring i verden og på wifinett. Og det dere ser her, hvis vi begynner ytterst til venstre, er at gjennomsnittshastigheten på det som ble kalt verdens beste mobilnett i 2018, den var på ca 85 mbs i september 2020.

 


Telenor lanserer 5G - her er alt du trenger å vite 4

 

Et år etter, på grunn av den moderniseringen vi nå driver med på mobilnettet, så har den gjennomsnittshastigheten for folk flest blitt doblet og mer enn det, fra 85 mb til 180 mbs.

Og hvis du ser i midten, så ser du at der folk har brukt en moderne telefon, en 5G telefon, som er veldig viktig, så ser du at da øker denne brukeropplevelsen enda mer. Vi er helt oppe i 270 mbs på nedlastingshastigheter i mobilnettet bare med hjelp av at man har en 5G telefon.

Man trenger en 5G telefon for å utnytte det nye fantastiske 4G nettet. Det er et poeng som jeg bare må si. Ikke glem at 4G også nå blir fantastisk mye bedre. Skaff dere en 5G telefon så dere får utnyttet det maksimalt.

Første halvår 2024 da skal hele vårt mobilnett være oppgradert, da skal alle ha det.
Det er når vi er ferdig med denne perioden, bare halvannet år etterpå.

 

 

4-4

 

 

Lyst til å lære mer om Telefoni?

Under finner du 3 supre tips til en bedre hverdag med mobiltelefonen.
Skulle det være noe du lurer på er det bare å ta kontakt på telefon 404 55 900
eller på mail paal.bjerknes@ags.no

slik får du tale i teams 7

 

Mobilløsninger levert av AGS

Vi leverer løsninger for bedrifter fra Telenor og Nortel med gunstige abonnement, sentralbord og god dekning. Nå kan du være trygg på at du er tilgjengelig for kundene dine.

New call-to-action

Jeg er interessert, ta kontakt med meg