I denne artikkelen skal du få en komplett guide til hvordan du surfer smart og sikkert på nettet, og hva du bør være oppmerksom på av farlige ting ute på nettet.
Å surfe på nettet vil alltid innebære en viss risiko. Internett er ikke kontrollert av ett sentralt organ, derfor er det stor spillerom for svindlere og andre kriminelle som vil lure deg. Farene som du kan møte på er mange. Falske nettsider, skadelige filer og usikre skjemaer finnes overalt på nettet.
De fleste lenkeadresser inneholder forkortelsen WWW, som du sikkert vet står for "World Wide Web", et verdensomspennende nett knyttet sammen av milliarder lenker. For å forebygge svindel og malware er det viktig å ha grunnleggende innsikt i nettet og hvilke komponenter som er involvert når du surfer på ulike nettsider.
Når du surfer på nettet bruker du sikkert en nettleser som f.eks. Microsoft Edge, Safari eller Google Chrome. Nettleserens oppgave er å presentere de nettsidene du besøker på skjermen din.
Når du klikker på en lenke eller skriver inn en adresse i nettleseren hentes informasjonen fra en server et sted på internett og vises på skjermen din.
Det kan være vanskelig å vite på forhånd hva som vil bli hentet til datamaskinen din når du klikker på en lenke eller skriver inn en adresse i nettleseren. Derfor er det nyttig å vite hvordan lenker, nettadresser og domenenavn er oppbygd. På denne måten kan du unngå at uønsket innhold lastes ned på mobilen eller PC’en din.
Bak hver eneste lenke er det en lenkeadresse. Lenkeadressen kalles også en URL som du sikkert har hørt om. Den kan bestå av flere deler. Disse delene kalles protokoller, domenenavn, underdomene og søkevei.
Når du klikker på lenker lastes innholdet på lenkens destinasjon ned til enheten din. Ofte består innholdet av en nettside, tekst, bilde som vises i vinduet til nettleseren din.
Men en lenke kan også føre til en fil som ikke kan vises i nettleseren, og da blir du som oftest spurt om du vil åpne eller kjøre filen med et annet program.
Du bør være ekstra forsiktig med å åpne filer direkte fra nettleseren. Slike filer kan inneholde skadelig kode. I verste fall fører lenken til skadelig innhold som uten at du får mulighet til å velge automatisk kjøres i gang på maskinen din når du klikker på den.
En lenke kan vises på flere måter. Det kan f.eks. være et bilde, en knapp, et ord eller en tekst. Noen ganger er selve lenkeadressen angitt.
For å finne ut hvor lenken egentlig leder deg kan du i de fleste nettlesere holde muspekeren over lenken for å vise lenkens adresse/URL i en liten rute på skjermen. Dersom adressen ser mistenkelig ut eller ikke helt stemmer med innholdet på nettstedet. Ja, da lar du være å klikke på den.
Legg merke til at nettadressen vises nederst i hjørnet i Edge som er nettleseren fra Microsoft. Det kan variere fra nettleseren til nettleser hvordan dette vises, men fremgangsmåten er den samme. På mobilen kan du peke og holde nede fingeren nede på den en stund uten å slippe.
Nettsider kan sendes til og fra maskinen din både usikkert (http) og sikker (https). Lenkeadressen som begynner med https overfør informasjon på en sikker kryptert måte. Ofte ser du et hengelåsikon i adressefilet som bekrefter at siden er sikker.
Når du skriver inn sensitiv informasjon som passord eller kredittkortnummer må du alltid sørge for at den sendes ved hjelp av https.
De fleste nettlesere har funksjoner som advarer deg hvis du klikker på en lenke som er kjent for å inneholde skadelig eller ondsinnet materiale. Det er alltid lurt å følge nettleserens anbefalinger. Husk at det også finnes skadelige sider som ikke det blir advart mot. Det finnes tjenester som kan hjelpe deg med dette, den finner du link til lengre ned i artikkelen.
Reklameannonser på nettsider henter ofte innholdet sitt fra andre. I flere tilfeller har skadelig kode sneket seg inn og gjemt seg bak annonser på sider som du ofte ikke identifiserer som farlige. Det kan være dagsaviser som du ofte leser og sosiale medier som du kjenner godt.
Fordi koden skjuler seg bak annonsen som drives fra et annet nettsted kan denne være farlige å klikke på. Det er derfor grunn for å være ekstra oppmerksom når du ser på eller agerer på annonser.
På noen nettsider åpnes automatisk nye vinduer, faner for å fange oppmerksomheten din. Disse kan fort lure deg og kalles "popup-vinduer". Du får gjerne beskjed om at du må oppdatere et program eller installere noe. Ofte haster det, for å forvirre deg og gjøre deg usikker.
Du bør ikke stole på denne typen av oppfordringer som dukker opp når du surfer på nettet. Det beste du kan gjøre når du opplever dette er å lukke nettleseren og vinduene som den har åpnet. Hvis du er veldig usikker så kan du alltid starte maskinen din på nytt.
Nettvakt er en løsning fra Cisco. Det er en virtuell brannmur og nettfilter som passer på deg og beskytter nettleseren din uansett hvor du jobber.
Nettvakt tjenesten gir deg automatisk beskyttelse mot skadelige nettsteder og nedlastninger. Kunstig intelligens fra Cisco Talos teknologien stopper nettsteder som er kjent for å spre malware, ransomware og andre trusler helt automatisk. Tjenesten stopper datalekkasje og skadelige programvarer fra å infisere enheter via nettleser når du er på nettet.
Nettvakt fra AGS fungerer like fint på mobiltelefonen som på datamaskinen din.
I tillegg kan Nettvakt forbedre ytelsen til Cloud baserte applikasjoner som du bruker med opptil 33%
Les mer om Nettvakt fra AGS her>