forsidebilde - Hvorfor er det lurt å velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert 2


Slik velger du den rette IT-partneren som er Microsoft 365 sertifisert

Microsoft 365 er populært. Det er mange IT-leverandører som tilbyr og leverer Microsoft 365 om dagen. Men hva er egentlig forskjellen på de ulike IT leverandørene som leverer Microsoft 365?

I denne artikkelen skal du få se nærmere på 5 punkter som ofte skiller IT-partnere som er sertifisert mot de som ikke sertifisert fra hverandre.

Se videoen her i denne linken eller i avspilleren nedenfor.I dette blogginnlegget besvarer vi følgende spørsmål om Microsoft 365

 • Hva er det som gjør at noen IT-leverandører ikke leverer deg hele sikkerheten i Microsoft 365 pakken?
 • Hvorfor opplever flere bedrifter at de ikke vet hvordan de skal ta i bruk de mest kjente Microsoft løsningen etter leveransen fra sin IT-leverandør?
 • Hva er det som ofte skiller en sertifisert og en ikke sertifisert Microsoft 365 forhandler?
 • Er den billigste leverandøren den beste?
 • Kan du spare penger eller faktisk jobbe mer effektivt med Microsoft 365 ved å få riktig rådgiving fra din IT-partner?Hvorfor er det lurt å velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert (bilde 1.)


Hva inneholder Microsoft 365 Business Premium?

Som repetisjon fra en av mine tidligere innlegg så får du følgende med i et Microsoft 365 abonnement.
Microsoft 365 Business Premium inneholder alle programmene som du kjenner fra Microsoft 365 Business Standard (Word, Outlook, Excel, OneNote, PowerPoint m.m.).
I tillegg får du Exchange Eposttjeneste, skylagring i OneDrive og SharePoint og et godt samhandlingsverktøy med Teams.

Det kanskje ikke alle er helt klar over er at du også får med et omfattende sett med førsteklasses sikkerhetstjenester som sikrer epost, brukeridentitet og PC og mobiler i Business Premium.
Disse funksjonene er inkludert i pakken som Microsoft kaller Microsoft 365 Business Premium
Denne pakken ligger på ca 185,- per bruker per måned fra Microsoft.


Hvorfor er det lurt å velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert (bilde 2.)Sikkerhetsfunksjoner i Microsoft 365 Business Premium

De aller viktigste sikkerhetsfunksjonene som du får med i Microsoft 365 Business Premium er:

 • To faktor autentisering for å hindre tyveri av brukernavn og passord. Dette gjøres med en App på telefonen f.eks Microsoft Authenticator
 • Microsoft Defender for Office, tidligere kaldt ATP (Advanced Threat Protection). Dette er utvidet epostbeskyttelse mot svindelepost og skadelig lenker, og sikrer filer som håndteres i Teams, Sharepoint og Onedrive
 • Nyeste utgave av Windows 10 Pro
 • Intune, (Device Management) Dette lar deg sentralstyre og standardisere hele maskinparken. Masseslette eller installere programmer på maskinpark, samt mulighet for å ekskluder enheter fra bedriftens sensitive opplysninger dersom den er på avveie. Du vil med Intune kunne bestemme hvilke enheter som er godkjente i bedriften.

Så når du skal velge leverandør av Microsoft 365 er det lurt å velge en som har Microsoft 365 sertifisering for å få mest ut av produktet og at alle funksjonene er installert på riktig måte.


Hvorfor er det lurt å velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert (bilde 3.)-1


Hva er forskjellen på en leverandør som er sertifisert og ikke?

Det er mange som tilbyr og leverer Microsoft 365, men det er ikke alle som er sertifisert.
AGS har flyttet tusenvis av brukere til Microsoft 365, og det vi ser aller oftest hos nye kunder som kommer fra ikke sertifiserte leverandører er som følger:

Flere av tjenestene som ligger i lisensen er ikke satt opp, og dette går som oftest utover sikkerhetsløsningene i Microsoft 365 Business Premium.

Et eksempel på dette er at man har installert alle Office-applikasjonene, mens 2-faktor autentisering, ATP og Intune ikke er aktivert eller installert. Dette er grunnleggende sikkerhetsfunksjoner i lisensen.
Det betyr at du ikke er beskyttet mot farlige lenker og identitetstyveri selv om du betaler for dette.Hvorfor er det lurt å velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert (bilde 4.)-1


To faktor autentiseringen er ikke konfigurert korrekt.

Dette kan oppleves som irriterende for ansatte, vi ser at noen nye kunder har opplevd tidligere at de må godkjenne pålogging hver eneste dag. Dette betyr at løsningen er ikke satt opp korrekt. To faktor løsningen skal gjenkjenne nettverket som arbeides på daglig, og kan innstilles slik at den må godkjenne dette nettverket hver 30 eller 60 dag.Hvorfor er det lurt å velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert (bilde 5.)-1


Hvis Intune er kun satt opp delvis


Intune skal standardisere og beskytte alle enheter som PC, nettbrett og telefoner, og det krever en installasjon på enhetene som kan være noe omfattende. Ikke bare krever det en installasjon, men det krever også et grundig oppsett av innstillinger for hvordan enhetene skal benyttes, og hvilken sikkerhet som skal aktiveres. Vi har opplevd at noen nye kunder har informert om at de har Intune allerede, men så ser vi i ettertid at det er kun halvparten av enhetene som har det installert, og da forsvinner hele verdien.
De samme kundene har heller ikke fått satt opp løsningen riktig slik at den fungerer optimalt eller i det hele tatt. Det hjelper ikke å installere Intune på kun en eller utvalgte maskiner, det må være på alle enheter.

 

Alle disse punktene er med på å gi kunder en veldig falsk trygghet dersom de tror de har alt i Microsoft 365, og dette vil du unngå dersom du har en Microsoft 365 sertifisert forhandler, som har kompetanse til å gjennomføre en riktig og god installasjon.

En sertifisert forhandler vil gi deg maksimalt ut av din Microsoft 365 lisens, og har ofte en Gold eller Silver partnerstatus hos Microsoft.


Hvorfor er det lurt å velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert (bilde 6.)-1


Hvilken påvirkning har sertifisering på SharePoint og OneDrive?

Det vi ser ofte hos nye kunder som kommer til oss, er at de samhandler fortsatt ofte på gamle plattformer selv om de har fått satt opp Microsoft 365.
Det fremstår usikkerhet på forskjellen mellom OneDrive og SharePoint, og ikke minst hvordan man skal bruke fildeling riktig.

Når en forhandler ikke er sertifisert, kan man med andre ord også si at det mangler litt kompetanse. Dette vil ikke bare speile seg i installasjon av programmer og sikkerhet, men også i forhold til opplæring og utdanning av kundene i Microsoft 365.
Dette forårsaker at lagringsmediene oppleves som en ineffektiv løsning, når det egentlig bare handler om riktig oppsett og kunnskap til å bruke det riktig.Hvorfor er det lurt å velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert (bilde 7.)-2


Er den billigste leverandøren den beste?

Flere tenker sikkert at Microsoft 365 er det samme uansett hvor du bestiller, og det er i teorien riktig, men i praksis er det litt annerledes.
Slik som nevnt på noen punkter over så skiller kompetansen seg veldig, og en IT-leverandør som er Microsoft 365 sertifisert har også ofte en dyrere timepris enn en som ikke er sertifisert. Dette skyldes blant annet at det må regnes med en kostnad på rundt hundre tusen for å sertifisere en tekniker til Microsoft 365; det er ofte en til to ukes kurs til en fast kostnad, men også forberedelser og tapt inntekt den tiden.

Timeprisen kan variere fra 800,- fra usertifisert til 1500,- timen for en sertifisert.
Størrelsen på IT-leverandøren har også noe å si når det kommer til både priser, og på kompetansen. Microsoft leverer et så stort spekter av tjenester og programmer at det ikke er mulig for alle å ha spisskompetanse på alt som følger med i Microsoft 365. Derfor ser du ofte at kompetansen er litt spredt ut internt hos IT-partneren, slik at noen har SharePoint og Teams som sitt område, mens andre kanskje har sikkerhet som sitt.

Dette betyr at de aller minste leverandørene kommer til kort på noen av tjenestene.
Så tilbake til om den billigste leverandøren er den beste, så kan man si at det kommer an på hva du som bedrift ønsker å få ut av Microsoft 365 lisensen din.


Hvorfor er det lurt å velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert (bilde 8.)Support av løsningen din

Hvis din IT-partner er Microsoft 365 sertifisert tilbyr de nok også en god support tjeneste, enten ved fast abonnement eller ved å følge en timepris.


Raskere løsning av problemet
En sertifisert tekniker vil ofte ha kjennskap til utfordringer og problemer som kan oppstå med løsningen. Resultatet er gjerne raskere feilsøking og løsning av problemet for deg.


Riktig løsning
Du vil også ofte oppleve at problemet løses på riktig måte i forhold til anbefalinger fra f.eks Microsoft da dette er en del av kursene og sertifiseringene som tekniker må ta. Da unngår du workarounds og kanskje «lapping» av problemet som ikke er helt godkjent eller sikker nok.Hvorfor er det lurt å velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert (bilde 9.)Opplæring av løsningen din

Vi opplever at opplæring blir ofte undervurdert av nye kunder. Tankegangen kan ofte være at med en Microsoft 365 konto, så får du bare en nødvendig epost for å drive bedriften, men det kan også løse vanvittig mye mer.


Med nødvendig opplæring og undervisning av Microsoft 365 så kan du bruke lisensen din til samhandling, kommunikasjon internt og ekstern, kontakte kunder, lagre dokumenter og filer, være mobil, HMS, HR, prosjekthåndtering, sikre enheter og brukeridentitet, og mye mer som noen nye kunder kanskje har tredjeparts programmer til å løse.


Sertifiserte forhandlere oppdaterer seg selv ofte med ny kompetanse eller fornyer sertifiseringen for at den skal være gyldig. Microsoft kommer med nye oppdateringer og løsninger hele tiden, så det kan være vanskelig å følge med selv. Fordelen med en sertifisert IT-partner er at de kan holde deg løpende orientert og oppdatert slik at du bruker din løsning fra Microsoft på best mulig måte.
Kompetansen på en kursholder som har sertifisering vil være betraktelig høyere.

 


Hvorfor er det lurt å velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert (bilde 10.)

 


Rådgiving


En IT-partner tilbyr rådgivning, og en som er sertifisert er veldig drillet på hvilke lisenser som passer deg best. Får du riktig rådgivning kan det spare deg for veldig mye penger i løpet av et år.

Vi ser noen ganger at nye kunder har alt for store lisenser i forhold til behovene deres; et eksempel på dette kan være at en bedrift har mange ansatte som er montører som ikke har fast kontorplass som også har Microsoft 365 Business Premium akkurat som kontormedarbeiderne.

Disse kan ofte klare seg kun med epost, teams og SharePoint som du kan få i Microsoft 365 Business Basic, som koster mye mindre.
Andre ganger ser vi at en ny kunde har for små lisenser og blir veldig begrenset i forhold til sikkerhet og mulighetene de behøver. Et eksempel på dette er at det er installert Microsoft 365 Business Premium på mange brukere, men glemmer sikkerheten kontoene som kun har Exchange eller Business Basic. Disse brukerne blir veldig svake ledd og installasjon kan være forgjeves, her er det veldig viktig at lisensieringen blir riktig.Hvorfor er det lurt å velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert (bilde 11.)Du får ikke bedre løsning enn kompetansen til leverandøren din!

Pris og funksjonalitet er i fokus for alle og enhver, det er lett å tenke at når du kjøper Microsoft 365, så får du det samme uansett hvor du kjøper det fra.
Det er litt som å dra til en byggevarehandel for å kjøpe materialer og tro det blir til et fantastisk hus, men det blir jo ikke et førsteklasses hus med mindre du har fagfolk til å utføre arbeidet. Litt på samme måte kan det sammenlignes med Microsoft 365.
Du vil ha en løsning som passer perfekt for deg og kunne ta nytte av alt du betaler for i lisensen din, og at dette ikke er begrenset av kompetansen til din IT-leverandør.

En begrensning kan være som jeg har nevnt i dag at det er installert vanlige office programmer, men det mangler sikkerhetsoppsett slik som:

 • To faktor autentisering
 • ATP Epost og filbeskyttelse
 • Intune – enhetsadministrasjon


Eller at det rett og slett mangler opplæring i løsningene til å ta fullt utnytte av den.
Så en sertifisert forhandler vil gi deg:


 • Riktig rådgivning til valg av lisenser, som igjen sparer deg penger
 • God opplæring til å bruke løsningen korrekt
 • Sette opp alle programmer riktig
 • Sette opp sikkerhetsfunksjonene
 • Og ikke minst kunne gi en rask og god support på løsningen.

 

 

Hvorfor er det lurt å velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert (bilde 12.)


Få med deg flere nyttige artikler om Microsoft 365!

Her finner du 5 smarte tips som du bør få med deg når du skal flytte til Microsoft 365.
Ta kontakt med oss dersom du vil vite mer om hvordan du lettere kommer i gang med Microsoft 365.

Les våre tidlige blogginnlegg om Microsoft 365, dersom du vil lære enda mer:

 

Hvorfor er det lurt og velge en IT-partner som er Microsoft 365 sertifisert 1

 

 

Se flere tips på vår Youtube kanal

Se flere smarte og nyttige tips på vår YouTube kanal!
Vi legger til nye videoer hver uke, så følg med og abonner på kanalen vår. 


Du kan se flere tips på Youtube her

Følg med på Youtube kanalen vår

 

Ta kontakt med oss

Ønsker du å ta kontakt med oss for å ta en prat om Microsoft 365, sikkerhet eller drift av IT-tjenester så ring oss gjerne på 33 29 10 00, eller send en e-post til dinitavdeling@ags.no..

Kontakt oss