Facebook

Med over 2 milliarder Facebook brukere på verdensbasis, sier det seg selv at mulighetene for å nå bredt ut er mange. Bare her i Norge er det pr. 1. kvartal 2017 nå 3,4 millioner nordmenn som har en Facebook profil. Nå som Facebook har latt bedrifter lage egne sider og drive med annonsering, er det ikke lenger bildedeling og statusoppdateringer som gjelder. Nå er det markedskampanjer og det å bli sett og hørt som "overtar" nyhetsfeeden. Det er med andre ord lett for å bli revet med og desto viktigere å passe ekstra godt på.


Falske Facebook kampanjer

Det er dessverre slik at falske kampanjer og spam på Facebook er blitt relativt vanlig. Spesielt kampanjer der kjente selskaper blir misbrukt i annonser. Det er lett å bli lurt dersom du ikke passer godt på. Ved at du trykker på linker som medfølger i annonsen kan du risikere å bli utsatt for svindelforsøk. De siste ukene har blant annet SAS og Norwegian blitt spesielt utsatt. Overskrifter som "få GRATIS flybilletter" tiltrekker seg oppmerksomhet og svindlerne får det dessverre akkurat slik de vil, ved at brukerne deler og sprer annonsen videre.

På bilde under, ser du en typisk Norwegian annonse. Deres velkjente logo, bruk av levende bilder, gode språk og link til nettside går igjen. I tillegg har du mulighet til å klikke deg rett inn på "booking-siden" deres.

Facebook svindel

Under, ser du en falsk Norwegian annonse. Det første som bør være en advarsel er den svært dårlige oversatte teksten. Det ser ut til at setningen kommer direkte fra Google Translate. I tillegg er det et ganske dårlig bilde som er brukt, der man ser en person som holder en flybillett (med navn og reiseinformasjon). Bildet kan se forholdsvis ekte ut, men ikke et typisk "Norwegian-innlegg" slik du ser i bildet over. Dersom du kjenner Norwegian godt fra før, ser du også at det er linket til feil nettadresse.

Facebook svindel

I eksempelet over er det en Facebook-bruker som deler innlegget videre og fremmer annonsen for sine venner ved å dele innlegget med en vennlig "takk". Etter å ha trykket videre på linken kommer du videre til neste steg. Ved å fylle ut de neste stegene blir du lurt til å installere skadevare på PC og nettleser. Som en "bonus" spammer du også venner og bidrar til å spre skadevare videre.

Facebook svindel

Tips for å unngå svindel

En generell huskeregel bør være - høres det for godt ut til å være sant, så er det gjerne det! Ser du for eksempel en Facebook konkurranse som sier du kan få GRATIS flybilletter eller en GRATIS reise for 2 er det kanskje en sannhet med store modifikasjoner. Det er ikke første gangen slike annonser dukker opp på Facebook og definitivt ikke siste.


Dette bør du være obs på:

  • Er det altfor enkelt å vinne?
  • Høres premien litt for god ut til å være sann?
  • Les teksten nøye. Er det mye stavefeil og rare setninger?
  • Er dette en typisk kampanje fra avsender?
  • Er det samsvar med tekst og bilde?
  • Stemmer linken til hjemmesiden det refereres til?


Sikre deg med Antivirus fra AGS

AGS IT-partner har levert antivirus fra Panda Security i over 10 år. Alle våre tekniske konsulenter og support-medarbeidere er sertifisert for teknisk oppsett, lisensiering, support og vedlikehold av sikkerhetsløsninger levert av Panda Security. Panda Adaptiv Defense gir en komplett og integrert endepunkts beskyttelse, deteksjon, respons og utbedring for alle typer trusler i en enkelt løsning for hver klient . Løsningen er også en av få som gir god beskyttelse mot flere typer Cryptolocker virus.

Les gjerne mer på våre nettsider her. Ønsker du å legge inn forespørsel på løsning til din bedrift, ring oss på Tlf 33 29 10 00, send oss en e-post til dinitavdeling@ags.no eller fyll ut kontaktskjema.


Kontakt oss