Halloween er en høytid full av knask og knep og skumle utkledninger. Dette er også en skummel tid på internett. Hackerne vet å benytte seg av denne tiden og vil prøve å lure deg til å trykke på skumle lenker.
1. Vær kritisk
Vær kritisk til å åpne e-post fra ukjente kilder. Vær spesielt oppmerksom på avsenders e-post adresse.
2. Undersøk lenker før du klikker
Ikke klikk på mistenksomme lenker du får på e-post, så lenge det ikke er fra pålitelige kilder. Hold gjerne musepeker over lenke for å se på kilde. Dersom du mot formodning klikker deg inn på en av lenkene er det viktig å se på landingssiden. Hvis du ikke kjenner igjen siden, LUKK nettleseren!
3. Lenker fra ukjente kilder
Ikke last ned vedlegg som kommer fra ukjente kilder. Hold muspekeren over og sjekk om lenken tar deg til den siden den lover å gjøre.
4. Venneforespørsler fra hacket konto.
Dersom du mottar venneforespørsler fra "venner" du allerede har i nettverket ditt på sosiale medier, hør med vedkommende om dette er reelt. Din venn kan ha blitt hacket.
5. Melding fra ukjente avsendere
Pass på meldinger fra ukjente avsendere på sosiale medier. Spesielt Facebook er utsatt der bedrifter blir kontaktet på messenger med hensikt å få deg til å klikke på skumle lenker.
6. Aktiver 2-faktor autentisering på tjenestene dine
Slå alltid på to-faktor der det er mulig. Dette gir ekstra trygghet på nett og hjelper deg med å sikre kontoen din. Med 2-faktor aktivert stopper du 99% av alle angrep i følge NSM.
7. Sikker netthandel
Pass på at du IKKE handler på nettsider som ikke har et solid rykte, og spesielt ikke på nettsider som ikke har sikre betalingstransaksjoner. For å bekrefte at en nettside er sikker bør du se etter et sikkerhetssertifikat som ser ut som en liten gul hengelås i linjen til nettleseren eller nede i høyre hjørne.
8. sikre nettverk
Ikke bruk delte datamaskiner eller maskiner som er på trådløse gratis eller offentlige nettverk til å logge deg på eller utføre transaksjoner som krever at du skriver inn passord og personopplysninger. Bruk heller det mobilt 4G/5G som internettforbindelse fra mobiloperatøren din.
9. Antivirus
Kontroller at du har en installert og oppdatert Antivirus på maskinen din. De fleste IT-leverandører har en antivirusløsning som er laget for bedrifter som de kan sette opp på maskinen din.
10. Sikkerhetsoppdateringer
Sist, men ikke minst, hold deg oppdatert med alle sikkerhetsoppdateringer! Mange angrep lykkes fordi hackeren benytter sårbarheter og sikkerhetshull i Windows eller programmer som ikke er oppdatert. Dette kan du enkelt unngå dersom du oppdaterer Windows eller har en IT-leverandør som automatisk holder deg oppdatert.
Test bedriften din mot phishing-angrep
Unngå kostbare datalekkasjer og beskytt bedriften din mot svindel. Lær opp de ansatte og sjekk om bedriften din forbered med vår phishing-testing."